Daily GK & Current Affairs Quiz– 18th August 2019

Today GK & Current Affairs Updates. Important Current Affairs Questions – 18th August 2019. GK & Current Affairs today Quiz. Latest Current Affairs Questions for RRB NTPC & SBI Clerk Mains 2019. Welcome to Humsikhatehain.com online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “GK & Current Affairs Quiz August 2019″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

  1. Prime Minister Narendra Modi announced the creation of the post of Chief in which sector in his Independence Day speech 2019?
    a) Finance
    b) Defence
    c) Railways
    d) Infrastructure

    Ans: (b) Defence
    Prime Minister Narendra Modi announced the appointment of Chief of Defence Staff (CDS) in his sixth consecutive Independence Day speech. The Chief of Defence Staff will help integrate all three services – the Indian Army, the Air Force and the Indian Navy.
  2. Which police department was dragged to court for referring to Independence Day as Republic Day?
    a) UP Police
    b) Delhi Police
    c) MP Police
    d) Karnataka Police

    Ans: (b) Delhi Police
    Delhi Police reportedly referred to August 15 as India’s Republic Day instead of Independence Day. This blunder got printed in an advisory. Following the incident, a petition was filed against Delhi Police in the Delhi High Court on August 13.

  3. Donald Trump accused which two countries of taking advantage of the WTO’s ‘developing economies’ tag?
    a) China and Japan
    b) India and Pakistan
    c) Pakistan and China
    d) India and China

    Ans: (d) India and China
    US President Donald Trump stated recently that India and China are no longer “developing nations” and that both were taking advantage of the developing nations tag given by the World Trade Organization.


  4. Which batsman has become first cricketer to score 20,000 international runs in a decade?
    a) Virat Kohli
    b) Rohit Sharma
    c) Babar Azam
    d) Francois du Plessis

    Ans: (a) Virat Kohli
    Virat Kohli has become the first batsman to score 20,000 international runs in a decade during the match against West Indies. He has scored 20,502 runs across three formats out of which he has scored 20,018 runs in the ongoing decade.

  5. What is the name of scheme PM Modi recently announced for water conservation and household pipeline supply?
    a) Pradhanmantri Jal Abhiyan
    b) Jal Shakti Mission
    c) Jal Jeevan Mission
    d) Jal hai toh kal hai

    Ans: (c) Jal Jeevan Mission
    Prime Minister Narendra Modi announced during his Independence Day speech that the government will launch a Jal Jeevan Mission to bring piped water supply to every house. He also urged the people to come forward and contribute in conserving water resources.
  6. Which court refused to pass any order on J&K saying that it will wait for normalcy to return to the state?
    a) Delhi HC
    b) Madras HC
    c) Supreme Court
    d) Allahabad HC

    Ans: (c) Supreme Court
    The Supreme Court has refused an urgent hearing of a PIL on the security clampdown in Kashmir Valley. The petition was filed by activist Tehseen Poonawalla challenging the Centre’s decision to impose restrictions in Jammu and Kashmir, following revoking of Article 370.

  7. Who has become the first Indian to win world title in motorsports?
    a) Aishwarya Pissay
    b) Mehul Sahney
    c) Mrinal Pandey
    d) Rita Vieira

    Ans: (a) Aishwarya Pissay
    Aishwarya Pissay won the FIM World Cup in women’s category in Hungary, becoming the first-ever Indian to win a world title in motorsports. Aishwarya Pissay also finished second in the FIM Junior category.
  8. Who won the National Film Award 2019 for Best Actress?
    a) Alia Bhatt
    b) Radhika Apte
    c) Tabu
    d) Keerthy Suresh

    Ans: (d) Keerthy Suresh
    Keerthy Suresh won the Best Actress award at the 66th National Film Awards for her performance in Telugu film Mahanati.

  9. Which film won the national film award 2019 for “Best Film”?
    a) Uri
    b) Padman
    c) Hellaro
    d) Andhadhun

    Ans: (c) Hellaro
    Gujarati Movie Hellaro won the ‘Best Film’ award at the 66th national film awards 2019.


  10. What is the name of the father of ISRO, on whose 100th birthday, Google has dedicated a doodle?
    a) Homi Bhabha
    b) Ramesha Chandra
    c) Vikram Sarabhai
    d) Anil Vijayan

    Ans: (c) Vikram Sarabhai

    Google has paid its tribute to the founder of ISRO Vikram Sarabhai by a Google Doodle. Google is celebrating the 100th birth anniversary of award-winning Indian physicist, industrialist, and innovator Vikram Sarabhai. Dr. Vikram Sarabhai is also known as the father of Indian space programme.


  11. Tirur betel vine, which recently got the GI Tag, is from state?
    a)Manipur
    b)Kerala
    c)Assam
    d)Andhra Pradesh

    Ans: b)Kerala
    Tirur betel vine is produced from Kerala. It is valued its medicinal properties and its mild stimulant action. It is mainly cultivated in Tirur, Tanur, Tirurangadi, Kuttippuram, Malappuram and Vengara block panchayaths of Malappuram District.

  12. Mizo Puanche, which recently got the GI Tag, is from state?
    a)Telangana
    b)Bihar
    c)Mizoram
    d)Manipur

    Ans: c)Mizoram
    Mizo Puanchei is a colourful Mizo shawl/textile from Mizoram. It is considered as the most colourful among the Mizo textiles. It is important and an essential possession for every Mizo lady. It is an important marriage outfit in the state. It is the most commonly used costume in Mizo festive dances and official ceremonies.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here